מאמרים מקצועיים פרי עטם של דיירים

היתרונות הבריאותיים המשמעותיים של תזונה מהצומח

 ישנן ראיות רבות לכך שלתזונה מהצומח יש יתרונות בריאותיים רבים המסוגלים להפחית, ובמקרים מסוימים לרפא, כמה מחלות מסכנות חיים. האקדמיה לתזונה ולדיאטטיקה בארה"ב, שהיא מקור חשוב ונכבד למידע על בריאות ותזונה, קבעה כי "תזונה צמחית מתוכננת היטב עבור אנשים בכל שלבי מחזור החיים... נקשרה לסיכון נמוך יותר למוות ממחלות לב... רמות נמוכות יותר של כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה, לחץ דם נמוך יותר ושיעורים נמוכים יותר של יתר לחץ דם וסוכרת מסוג 2 ... ושיעורי סרטן נמוכים יותר". מסקנותיהם מחוזקות על ידי סוגים רבים של מחקרים מדעיים:
מחקרי הגירה: כאשר אנשים יפנים מהגרים לארה"ב ועוברים לתזונה האמריקנית הסטנדרטית, שיעור המחלות הכרוניות והניווניות אצלם עולה בחדות. מחקרים בעת מלחמה: כאשר אספקת הבשר הופחתה בצורה חדה בדנמרק במהלך מלחמת העולם הראשונה ובנורבגיה במהלך מלחמת העולם השנייה, שיעורי התמותה עקב המחלות ירדו.  לאחר סיום המלחמות הם חזרו ועלו לרמותיהם הקודמות. מחקרים אפידמיולוגיים: מחקר סין-קורנל-אוקספורד, המחקר האפידמיולוגי הגדול ביותר בהיסטוריה, שכונה "מחקר הדגל של האפידמיולוגיה" על ידי הניו-יורק טיימס, חקר את מצבם הבריאותי של 6,500 אנשים ב-65 כפרים בסין, שתנאי התזונה בהם היו אחידים יחסית. החוקרים הגיעו למסקנה כי ככל שהתזונה כללה יותר חלבון ושומן מהחי, כך גדל הסיכון למחלות קשות. מחקרים אפידמיולוגיים אחרים הסיקו מסקנות דומות.
מחקרי מגמות לאורך זמן: מדינות כדוגמת סין ויפן שעברו לתזונה המבוססת על מזון מן החי בשנים האחרונות חוו עלייה חדה במחלות מסכנות-חיים. לעומת זאת, פינלנד צמצמה במידה ניכרת את צריכת הבשר שלה ועשתה שינויים חיוביים באורח החיים, וכתוצאה מכך חלה ירידה של 80% במחלות לב במדינה זו. מחקרים מבוקרים: ד"ר דין אורניש, רופא אמריקני מקליפורניה, עבד עם מטופלים שסבלו מבעיות לב חמורות, 28 מתוכם עברו לתזונה מהצומח בלבד ו-20 מהם שימשו כקבוצת ביקורת הניזונה על פי התזונה המומלצת על ידי הממסד הרפואי האמריקני, כלומר עד 30% שומן וכולל עוף ללא עור, ודגים. שתי הקבוצות נבחרו באקראי. לאחר שנה כמעט כל הניזונים מהצומח בלבד חוו ירידה חדה בחסימות העורקים הכליליים והיעלמות מוחלטת או כמעט מלאה של כאבי החזה, בעוד שאף אחד מהאנשים בקבוצת הביקורת לא חווה שיפור, וחלקם חוו בעיות לב מוגברות. לאחרונה קיבלו רופאים אחרים תוצאות דומות במחקרים דומים. בתחילה, חברות הביטוח לא כיסו טיפול בשיטתו של ד"ר אורניש, אך מאוחר יותר הם הכירו בכך שהיא הרבה פחות יקרה ושתוצאותיה החיוביות ארוכות-טווח יותר, ועכשיו הן כן מכסות טיפולים אלו.
בהתבסס על סקירה מקיפה של מחקרים כאלה, רוברט מ. קראדג'יאן (Kradjian), מנתח סרטן השד עם ניסיון של שלושים שנה, הגיע למסקנה כי הגורם העיקרי לסרטן השד הוא תזונה המבוססת על מוצרים מהחי. הוא טוען כי מניעה, ולא גילוי מוקדם, היא ההגנה הטובה ביותר מפני המחלה. מסקנותיו כתובות בספרו המהפכני "הצילו את עצמכם מסרטן השד: אפשרויות חיים העשויות לסייע לכם להפחית את הסיכויים". 
למרות הראיות החזקות מאוד מהמחקרים שהוזכרו לעיל, מעט מאוד אנשים בעולם המערבי הם צמחונים או טבעונים. סיבה מרכזית לכך היא האמונה כי לתזונה נכונה דרושות כמויות גדולות של חלבון וסידן. קרוב לוודאי שהשאלה הנפוצה ביותר שצמחונים וטבעונים נשאלים היא 'איך אתם מקבלים מספיק חלבון?' עם זאת, דיאטות טבעוניות מזינות ומאוזנות מספקות מספיק חלבון בקלות. המחשבה השגויה שבני אדם זקוקים להרבה חלבון נובעת מכך שחלק ניכר ממחקרי החלבון הראשונים התבססו על ניסויים בחולדות. בעוד שכמעט 50% מהקלוריות בחלב אם של חולדה הן חלבון, הרי שבחלב אם אנושית שהוא אידיאלי לתינוק שיכפיל את משקל הלידה שלו בתוך כשישה חודשים, רק 6% מהקלוריות הן חלבון. במזונות צמחיים רבים כולל אגוזים, זרעים, קטניות, שעועית, ואפילו כמה פירות, כולל מלונים, וירקות, כולל תרד, יש הרבה יותר מאשר 6% חלבון ויש להם השפעות בריאותיות חיוביות, ואילו לעודף חלבון מהחי יש השפעה שלילית על הבריאות.
מקובל לחשוב כי צריכת כמויות גדולות של סידן, במיוחד ממוצרי חלב, היא הדרך הטובה ביותר למנוע אוסטאופורוזיס. ואולם המדינות בהן צריכת מוצרי החלב היא הגבוהה ביותר, כולל ארצות הברית, ישראל ומדינות סקנדינביה, הן דווקא אלו שבהן קיים אחוז האוסטיאופורוזיס הגבוה ביותר. לרוב הסינים יש אי-סבילות ללקטוז ולכן הם צורכים הרבה פחות מוצרי חלב, וכתוצאה מכך יש הרבה פחות סידן מהחי בתזונה שלהם. והנה הפלא ופלא... אצלם שיעור האוסטיאופורוזיס הוא הנמוך בעולם. תיאוריה אחת היא כי שהכמויות הגדולות של חלבון במוצרי חלב ובעוד מזונות מהחי מחמצנים את הדם, ואז נדרש סידן כדי לחסום או לנטרל את עודף החומציות. אם אין מספיק סידן בדם, הגוף מושך אותו מתוך העצמות. מאחר שהגוף האנושי יכול לספוג רק כמות מוגבלת של חלבון, שלא כמו במקרה של שומן ושל פחמימות, עודף החלבון מופרש יחד עם סידן, מה שמוביל למחסור בסידן, גם כאשר נצרכה מלכתחילה כמות גדולה שלו, מה שמגדיל את הסיכון ללקות באוסטאופורוזיס. כיוון שהחלבון והסידן המופרשים עוברים דרך הכליות וגורמים להן להתאמץ, גם בעיות בכליות נובעות לעתים קרובות מתזונה המבוססת על מזון מן החי. למרבה המזל, כמה מזונות צמחיים כולל ירקות ירוקים, עלים ופולי סויה, הם מקורות טובים לסידן. לסיכום, ניתן להיזון כיאות ובאופן בריא מאוד מתזונה צמחית. עם זאת, כדי לוודא שכל צורכי הגוף מסופקים, חשוב, כמו בכל סוג של תזונה, לערך בדיקות רפואיות תקופתיות, כולל בדיקות דם, כדי להבטיח שכל החומרים המזינים הדרושים מתקבלים.
= =

Richard H. Schwartz, Ph.D.
Professor Emeritus, College of Staten Island
Author of Judaism and Vegetarianism, Judaism and Global Survival, Mathematics and Global Survival, and Who Stole My Religion? Revitalizing Judaism and Applying Jewish Values to Help Heal Our Imperiled Planet, and over 250 articles at JewishVeg.org/schwartz
President Emeritus, Jewish Veg, formerly Jewish Vegetarians of North America (www.JewishVeg.org); President, Society Of Ethical and Religious Vegetarians (SERV):
Associate producer of 'A Sacred Duty:Applying Jewish Values to Help Heal the World' (www.aSacredDuty.com)




האם על יהודים להיות צמחונים או אפילו טבעונים?

"ויאמר אלוקים הנה נתתי לכם את כל עשב זורע זרע אשר על פני כל הארץ, ואת כל העץ אשר בו פרי עץ זורע זרע – לכם יהיה לאכלה" (בראשית א, כט).
ישנן סתירות משמעותיות בין ערכים יהודים בסיסיים לבין תזונה המבוססת על מוצרים מבעלי חיים, ובייחוד כשמתבוננים באופן שבו מוצרים אלו מופקים בתעשייה כיום:
1. בעוד שהיהדות מצווה עלינו להיות זהירים מאוד בשמירת חיינו ובריאותנו, אלפי מחקרים מדעיים גילו קשרים ישירים בין תזונה המבוססת על מזון המופק מבעלי חיים לבין מחלות לב, שבץ, סוגים רבים של סרטן, ומחלות ניווניות כרוניות אחרות.
2. בעוד שהיהדות אוסרת על צער בעלי חיים, הרי שרוב חיות המשק מגודלות בחוות תעשייתיות שבהן הן דחוסות בצפיפות. את הנקבות מעברים באופן מלאכותי בכפייה בתדירות גבוהה כך שמספר בעלי החיים הנולדים גדול פי כמה מאשר בדרך הטבע. התינוקות מופרדים ונלקחים לצמיתות מאמהותיהם מיד לאחר הלידה. בעלי החיים נתונים להזרקות של הורמונים ותרופות, ולקטיעת איברים "מיותרים" ללא הרדמה (כגון מקורים וקרניים); נמנעת מהם כל גישה לאוויר צח, לאור שמש, לפעילות גופנית ולהנאה מהחיים, לפני שהן נטבחות ונאכלות. כדוגמה אחת, פרות חלב מוזרעות באופן מלאכותי מדי שנה על מה שנקרא בתעשייה "מסלול אונס". לאחר ההמלטה הקשה העגל נלקח מאמו תוך זמן קצר מבלי שיורשה לינוק ולו פעם אחת, מה שגורם לעקה קשה הן לאם והן ליילוד. 
3. בעוד שהיהדות מלמדת כי "לה' הארץ ומלואה" (תהילים כד, א) וכי עלינו מוטל להיות שותפיו ועמיתיו של הבורא לשמירה על העולם, הרי שתעשיית המזון מן החי תורמת באופן משמעותי לסחף קרקע ולדלדולו, לזיהום אוויר ומים, לשימוש נרחב בדשנים כימיים ובחומרי הדברה, להרס יערות גשם טרופיים ובתי גידול טבעיים, לשינויי אקלים גלובאליים ובהם התחממות כדור הארץ, ולנזקים סביבתיים רבים נוספים. דו"ח המזון והחקלאות של האו"ם משנת 2006, "צלו הארוך של משק המזון מן החי", מציין כי תעשיית המזון מהחי פולטת יותר גזי חממה (במונחים של CO2) מאשר כל המכוניות, המטוסים, הספינות וכל אמצעי התחבורה הנוספים בעולם גם יחד.
4 בעוד שהיהדות מצווה "בל תשחית", כלומר שאין לבזבז או להרוס שום דבר שהוא בעל ערך, ושאין להשתמש במשאבים רבים יותר מהנחוץ להשגת מטרותינו, הרי שתעשיית המזון מן החי עושה שימוש בזבזני בדגנים ובקטניות המשמשים להאכלת כל כך הרבה בעלי חיים במקום להאכיל בהם בני אדם; בשטחי אדמה לגידול מזון זה; בשטחים לאכלוס כל בעלי החיים; באנרגיה חשמלית לחליבה, לתאורה מלאכותית ללולים, ולאוורור לולים ורפתות, ועוד. תעשיית המזון מן החי גם מזהמת את המים בכל הדם והשאריות מהשחיטה, ובעודפי ההורמונים והאנטיביוטיקה המוזרקים לבעלי החיים. לדוגמה, אדם הניזון מתזונה המבוססת על מזון מהחי צורך בערך פי 13 יותר מים – המשמשים בעיקר להשקיית הקרקע בה מגדלים מזון להאכלת בעלי חיים – מאשר אדם הניזון מהצומח בלבד.
5. בעוד היהדות מדגישה כי עלינו לסייע לעניים ולחלוק את הלחם שלנו עם אנשים רעבים, למעלה מ -70% מהתבואות הגדלות בארצות הברית מוזנות לבעלי חיים המיועדים לטבח, בעוד שכ -10% מאנשי העולם רעבים כרונית וכ -20 מיליון בני אדם בעולם מתים בגלל הרעב והשפעותיו בכל שנה.
5. בעוד היהדות מדגישה כי עלינו לעזור לעני ולחלוק את לחמנו עם הרעב, הרי שלמעלה מ-70% מהתבואה הגדלה בארה"ב מזינה את בעלי החיים המיועדים לשחיטה, ואילו 20 מיליון בני אדם ברחבי העולם מתים מרעב מדי שנה.
6. בעוד היהדות מדגישה כי עלינו לרדוף שלום, הרי כידוע אלימות מתפרצת במקרים רבים בשל תנאי מצוקה הנובעים מחוסר חלוקה צודקת של משאבים. כיוון שתזונה המבוססת על מוצרים מבעלי חיים מבזבזת משאבים יקרי ערך, היא יוצרת מחסור בשטחי אדמה, במזון ובמים לאוכלוסיות העניות של העולם, וכך תורמת להנצחת הרעב והעוני המובילים לעתים קרובות לחוסר יציבות ולמלחמות.
לאור הציוויים החשובים של התורה לשמור על בריאות אדם, לדאוג לרווחתם של בעלי חיים, להגן על הטבע, לשמר משאבים, לעזור לעניים, להאכיל את הרעבים ולרדוף שלום, הרי שתזונה המבוססת על מזון מן החי מְפֵרה וסותרת כל אחד מתחומי האחריות הללו, ולכן מתבקש שיהודים (וכמובן אחרים שחשוב להם שהאנושות תמשיך להתקיים) יפחיתו באופן משמעותי צריכת מוצרים מן החי או יחדלו ממנה לחלוטין.
אפשר היה לומר "דיינו" אחרי כל אחד מששת הטיעונים שהובאו לעיל, כיוון שכל אחד מהם בפני עצמו מהווה סתירה ממשית בין ערכים יהודיים מרכזיים לבין המצב הנוכחי, ותמריץ לשקול תזונה צמחית ברצינות; קל וחומר שיש בכל הטיעונים הללו גם יחד כדי לשכנע בדחיפות הצורך לעשות זאת. 
הטיעונים לעיל מחוזקים על ידי העובדה כי אורח התזונה הראשון שנתן האל היה צמחי לחלוטין: "ויאמר אלוקים הנה נתתי לכם את כל עשב זורע זרע על פני כל הארץ, ואת כל העץ אשר בו פרי עץ זורע זרע לכם יהיה לאכלה" (בראשית א, כט). אמירה זו עולה בקנה אחד עם הממצאים המדעיים המודרניים כי בני האדם קרובים יותר לבעלי חיים שאינם טורפים מאשר לאוכלי בשר לפי מבנה הידיים, השיניים, מערכת המעיים, חומצות הקיבה ועוד. בנוסף, לדעת הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל, רבה הראשי הראשון של מדינת ישראל, וכן לדעת חוקרים נוספים, התזונה בתקופה המשיחית תהיה שוב על טהרת המזון הצמחי ככתוב בנבואת ישעיהו (י"א, ו-ט): "וגר זאב עם כבש, ונמר עם גדי ירבץ... ופרה ודוב תרעינה יחדיו ירבצו ילדיהן, ואריה כבקר יאכל תבן... לא ירעו ולא ישחיתו בכל הר קודשי." 

פרופ' ריצ'רד שוורץ הינו פרופ' אמריטוס למתימטיקה מאונ' סטאטן איילנד, ניו -יורק

צור קשר

לכל שאלה מלאו פרטיכם, ונצור קשר בהקדם האפשרי